Wapen van Strijp

Met het opgaan van de gemeente Strijp in Groot Eindhoven komt er in 1921 een einde aan de gemeente Strijp. Daarbij is ook het gemeentewapen van Strijp een historisch gegeven.

Reden voor het gilde om in 2009 het Wapen van Strijp wederom te introduceren. Deze introductie wordt gedaan door de burgemeester van Eindhoven; Rob van Gijzel en de burgemeester van Strijp; Bert van der Berk die tevens in dien hoedanigheid geinstalleerd wordt als de burgervader van Strijp. Momenteel hangt de vlag fier aan menig Strijps voorgevel.

De burgemeester heeft echter niet lang mogen genieten van zijn erefunctie. Op 23 november 2010 overlijdt hij op 61 jarige leeftijd.

Heeft u belangstelling in een gevelvlag (€ 9,95) of mastvlag (€ 29,95) neem contact op met het gilde en bestel. De vlag wordt direct geleverd.

Historie van het Wapen van Strijp

In 1815 werd door de burgemeester van Strijp een paard voorgesteld wapenfiguur. De aanvraagbrief is helaas niet bewaard, de oorsprong van het paard dus ook niet. Het kan zijn dat het een symbool is voor de landbouw. Een paardenmarkt of -handel is er in Strijp in ieder geval nooit geweest.

In Strijp was ook de fabrikantenfamilie Hollman woonachtig, de een wapen met een paard voerden.

Enige relatie met het gemeentewapen is echter niet bekend.

De gemeente voerde het wapen echter nauwelijks.

Tot in het midden der vorige eeuw was alleen een gestippeld stempel in gebruik.